Aqaba, Jordan – spændende nyt

Skatkammeret, Petra

I vinteren 2019 ville vi igen væk fra Danmarks kulde og mørke. Valget faldt på Jordan, som jeg havde fået anbefalet af et par kollegaer, der havde besøgt landet for år tilbage inden Syriens-krig mv. Lad det være sagt med det samme. Det var en rigtig positiv og helt tryg oplevelse, og så var det oven i købet billigt. På intet tidspunkt var vi bekymret for vores sikkerhed, og jordanerne er helt generelt meget gæstfrie og opsat på at være gode værter.

Vi havde booket direkte fly med Norwegian fra København til Aqaba med udrejse den 31. januar og retur igen den 7. februar. Det var ekstremt billigt. Vi gav ca. kr. 500 pr. person for en returbillet, så det dyreste var bagagen!

Prisen for transporten taget i betragtning, så havde jeg besluttet at gå all-in på vores hotel, hvor vi valgte det bedst rated af de flere 5-stjernede hoteller, der er i Aqaba, nemlig Kempinski. Det var også utroligt billigt – ca. kr. 7.500 for et dobbeltværelse med udsigt over det Røde Hav og morgenmad. Vi boede hele ugen i Aqaba og havde så blot en dagstur ud med egen guide og chauffør, men vi hørt om mange andre, der lavede en tur, hvor de havde nogle dage i Aqaba, en overnatning ved Petra, et par overnatninger ved det Døde Hav for så at slutte af og flyve hjem – også med Norwegian – fra Amman. For os var det også vigtigt bare at slappe lidt af.

Kempinski

Hotellet ligger perfekt i nem gå-afstand til byen og med egen fin strand med strandstole, service mv. Se min positive anmeldelse af hotellet her. Servicen på hotellet var super.

Om aftenen gik vi altid op i byen og fandt et sted at spise. Det var ok, men ikke noget fantastisk. Vi spiste ikke på hotellet. Det var tydeligt, at vi var der på et tidspunkt, hvor det stadig er lavsæson. Højsæsonen er fra primo marts – maj, derefter bliver det ret varmt hen over sommeren. Vejret var faktisk ganske fint ca. 25 grader de fleste dage, så vi lå meget ved vandet, og havde kun en enkelt dag med regn.

I nem kørselsafstand fra Aqaba ligger både Petra og ørkenen Wadi Rum – begge dele bestemt en oplevelse værd. Vi undersøgte mulighederne for guidede tours til begge steder. Mange anbefaler, at man har en hel dag hvert sted. Vi besluttede os imidlertid for at tage en ret lang dagstur fra kl. 7 – 19, hvor vi så nåede begge dele, og det passede os fint. Vi kørte direkte til Petra, så vi var der ca. kl. 9.30. Det er en rigtig god ting, at være der ret tidligt på dagen, så man ikke kommer til at gå sammen med de meget store grupper af turister. Vores chauffør/guide var super, men heller ikke billig. Vi gav godt kr. 3.200 for en dagstur, som imidlertid også inkluderede indgang til Petra, der koster godt kr. 500. pr. person, og også rundtur med 4-hjulstrækker i ørkenen. Vores guide fandt vi hos Aris Tours & Travel, der ligger i centrum. Se dette link og anmeldelse her.

Royal Tombs, Petra

Vores chauffør/guide, Fuad, var dog ikke med os inde ved Petra. Det tog vi på egen hånd. Det fungerede fint. Vi havde ca. 4 timer i Petra. Det er et helt fantastisk imponerende sted. Det er helt utroligt, både hvad naturen har lavet, men ikke mindst også hvad der er menneskeskabt for rigtige mange år siden, og som stadig er ekstremt fint bevaret. Det er med god grund, at stedet er udråbt som en af verdens syv vidundere. Der er naturligvis en masse turist-gejl – også inde på området – hvor man får masser af tilbud om at køre i heste-karet, eller at ride på mulddyr. Alle de tilbud kan man fint takke nej til. Vi valgte også at undlade at spise i Petra.

Selve passagen ind til Petra gennem en ca. 200 m dyb slugt, hvor man går på bunden ca. 600 – 700 m, the Siq, er den perfekte optakt til den videre oplevelse, hvor man for enden af slugten når til the Treasury “Skatkammeret”, som utvivlsomt er det mest imponerende af bygningsværkerne i Petra. The Treasury er bl.a. indgået slutscenerne i “Indiana Jones og det sidste kortstog”. Lige på det sted er der bare en helt speciel stemning, hvor alle de mange turister, uanset nationalitet bare bliver overvældet. Herfra vandrede vi rundt i området forbi Royal Tombs og ned til Colonnaded Street og også lidt op i bjergene, der ligger op af siden. Det er stejlt, så vi gik ikke så langt op, men har man meget tid, er vild med at vandre og hvis ikke det er for varmt, så kan man fint udvide turen med en lang vandretur.

Da vi var færdige i Petra, sendte vi en SMS til vores chauffør, der så ventede på os ved hovedindgangen, og som havde indkøbt falafel mv til vores frokost, som vi fik i bilen, mens vi kørte mod Wadi Rum.

Wadi Rum ligger godt en times kørsel fra Petra næsten på tilbagevejen til Aqaba, så fra Wadi Rum til Aqaba er der kun godt 1,5 times kørsel.

Wadi Rum er også helt fantastisk. Der er lavet mange camps ude i ørkenen, hvor man kan på i telte, der har alt hvad et moderen hotelværelse byder på, hvor man så spiser og efter sigende kan få en hel unik oplevelse ved at opleve stjernehimlen over en mørk Wadi Rum om natten. Vi ankom til en af de flere camps, hvor vi sammen med vores chauffør var de eneste, der på ladet af en 4-hjulstrækker blev kørt rundt i ørkenen og oplevede de fantastiske klippeformationer med hjælp af en af de lokale beduiner. Ørkenen bliver brugt som kulisse til en masse film, bl.a. til Lawrence of Arabia.

Wadi Rum

Vi kørte rundt i ørkenen i ca. 2,5 timer, og sluttede på toppen af en klippe, hvor vi i ro og fred kunne nyde solnedgangen over ørkenen. Det var rigtig fint. Herefter vendte igen hjemad mod Aqaba.

En enkelt dag tog vi en shuttle bus fra vores hotel og ud til et ressort i retning Tala Bay, hvor jeg havde læst anmeldelser af, at man havde fine snorkel-muligheder, hvor man kunne beundre koraller meget tæt på land. Snorklingen var fin, men stedet i øvrigt var kønsløst, og ikke nær så godt som vores eget hotel.

Den resterende del af tid slappede vi bare af i de skønne omgivelser på hotellet og rundt i Aqaba-by. Byen er på den årstid, hvor vi var der, stadig præget af lokalbefolkningen, og man får et indtryk af den positive og også mere moderne del af den arabiske verden. Vi spiste et par gange ved lystbådehavnen på Romero se anmeldelsen i linket. Det var fint, men ikke særlig lokalt præget – rent italiensk. Et par gange spiste vi også på Rakwet Kanaan Restaurant i centrum. Det er langt mere lokalt. Det var fint.

Rakwet Kanaan Restaurant

Samlet så kan Jordan bestemt godt anbefales, som alternativ vinterdestination, hvor man har masser af muligheder for fantastiske oplevelser, og hvor oplevelserne kan kombineres med afslapning på et dejligt hotel. Jeg ville til enhver tid vælge Jordan på bekostning af Egypten.

Gensyn med Firenze og Toscana – Italien når det er bedst

Firenze fra Piazzale Michelangelo

Vi havde fornøjelsen af at bo i Firenze fra 1991 – 92, og har derfor et helt særligt forhold både til byen og området omkring, Toscana. I maj 2018 i Kr. Himmelfartsdagene var vi retur sammen med et hold venner.  Det var skønt.

Fly var booket med Lufthansa fra Billund over Frankfurt og direkte til Firenze. Det var faktisk en fin forbindelse. Vi betalte ca. kr. 3.500 for en returbillet.

Vi havde besluttet os for ikke at bo inde i Firenze, men i stedet nyde roen syd for byen i Chianti Classico-området. Så vi tog en lejet bil direkte fra lufthavnen og ud til vores hotel i de næste 3 dage, Palazzo Leopoldo i Radda in Chianti, ca 45 min fra lufthavnen. Radda in Chianti er en rigtig hyggelig mindre by i hjertet af det bedste af Chianti/Toscana. Byen ligger højt placeret med en skøn udsigt ud over de bløde bakker/bjerge med vinstokke, oliventræer mv. Hotellet var rigtig fint med kæmpe gode værelser, klassisk italiensk. Morgenmaden indtog vi på terrassen med den skønneste udsigt over landskabet. Prisen var meget rimelig, små EUR 190 for et dobbeltværelse med morgenmad.

Italiensk madlavningskursus

For rigtigt at komme ind under huden på den italienske kultur, så meldte vi os til et madlavningskursus på hotellet. Det var rigtig godt. Vi var 12 deltagere, der var med til at lave en 5-retters menu, som vi bagefter indtog i fællesskab ved et langbord, og hvor vi købte vinen af vores kok, Gastronomia Biagioni .

Vi besøgte en række af de mindre byer i området, Castellina in Chianti, Panzano in Chianti og Greve in Chianti. Alle 3 byer skønne steder og de to første med en fantastisk udsigt over området. Vi spiste frokost på en rigtig skøn restaurant mellem Panzano og Radda, Osteria Le Panzanelle. Det er en Bib Gourmand-restaurant og med god grund. Klassisk god mad til rimelige penge og i hyggelige omgivelser. Book på forhånd, for da vi forsøgte et andet besøg en aften, da var alt optaget.

Så besøgte vi naturligvis også Firenze, hvor vi startede med at nyde udsigten over byen fra Piazzale Michelangelo. Her parkerede vi også bilen, da det er vanskeligt, eller nærmest umuligt med biler i indre by. Fra pladsen kunne vi gå til alt i centrum og til alle sights på vores program. Vi gik ned fra højen og besøgte først den del af byen, der ligger syd for floden, der hedder Oltrarno. Du kan læse mere om kvarteret på det her link. Vi spiste frokost på en super hyggelig restaurant i selskab med en masse lokale florentinere på Trattoria Casalinga. Efter frokosten slentrede vi videre over Piazza Santo Spirito og over til Ditta Artiganale på Via dei Neri 32, hvor vi fik vores eftermiddagskaffe. Bagefter krydsede via floden Arno og den berømte bro Ponte Vecchio og så domkirken, rådhuset (Palazzo Vecchio) og Uffizierne.

European University Institute, San Domenico

Efter et besøg i Firenze centrum kørte vi op til min gamle arbejdsplads European University Institute, San Domenico, og bagefter op til Fiesolé, hvor man har den mest fantastiske udsigt over Firenze og hele Arno-dalen. Det er et super fint sted at slappe af fra byens larm og mange turister. Vi fik blot en is og sad og nød udsigten. Om aftenen er det også en fin mulighed at sidde på torvet og spise.

Udsigt fra Il Conte Matto

Ost hos Il Conte Matto

Efter 3 overnatninger i Radda in Chianti kørte vi videre til Montalcino, hovedstaden for Brunello. Vi havde desværre ikke tid til at besøge Siena, der er en helt fantastisk by. I stedet stoppede vi og oplevede en helt fantastisk restaurant, Il Conte Matto i den lille by Trequanda – igen en Bib Gourmand-restaurant og igen en super oplevelse. Vi sad uden for på deres terrasse med storslået udsigt og nød en fantastisk frokost. Efter frokosten fortsat vi til en vingård meget tæt på Trequanda, hvor vi fik en større smagning, og hvor vi bestilte både vin og olie, der blev sendt hjem til Danmark.

I Montalcino boede vi på Albergo Il Giglio. Det var et ok hotel med en fin beliggenhed i gåafstand til hele byens hyggelige centrum. Byen er gennemsyret af, at det er hovedstaden for Brunello-vine. Byen ligger meget højt og igen med en helt fantastisk udsigt over hele området.

Firenze og særligt Chanti Classico-området er oplagt for et besøg enten i foråret eller i efteråret i en forlænget weekend (4 dage). Vejret var skønt, maden og vinen super og omgivelserne helt fantastiske – Italien når det er bedst 🙂

Thailand: Sol, vand og strand, Koh Mook – samt Bangkok en spændende storby

Koh Mook, Sivalai Beach Resort

I slutningen af januar og starten af februar 2018 var vi for første gang nogensinde i Thailand. Det bliver helt sikkert ikke sidste! Er man til sol, vand og strand i den mørke danske vinter, så er Thailand en oplagt mulighed. Min bror bor i Bangkok, så det var oplagt at slå to fluer med et smæk, at besøge ham i to weekender og drage syd på til den lille ø, Koh Mook, i løbet af ugen, hvor han arbejdede.

Vi havde fundet en fin flyforbindelse med Lufthansa, hvor vi fløj fra Billund en torsdag aften omkring kl. 19 over Frankfurt og med ankomst til Bangkok om fredagen ca. kl. 14. Returbilletten kostede godt kr. 5.500.

Vel ankommet til Bangkok blev vi hentet af en Uber-chauffør, der kørte os direkte til min brors lejlighed.

Næste morgen tog vi direkte til Den Liggende Buddhas Tempel (Wat Pho).

Liggende Budda

Det var spændende – masser af templer og buddha’er i alle afskygninger. Det var fint at besøge templet fra morgenstunden. Det var ikke overrendt. Vi havde fint med plads og tid.

I gåafstand derfra ligger The Grand Palace, som vi dernæst besøgte. Husk på alle både mænd og kvinder skal have lange bukser på, når de besøger stedet. Du kan leje bukser på stedet, men vi havde nu selv medbragt det nødvendige. Det var her deres afdøde konge havde ligget i sin kiste, hvor folket så havde kunnet tage afsked med ham i 2017. Igen var der mange fine templer og buddhaer. Man kan vælge forskellige ruter rundt på det kæmpe område, alt afhængigt af tid man vil bruge på det. Vi tog en relativt kort rute.

Grand Palace

Efter besøget i The Grand Palace gik vi ned til floden, hvor vi fandt en af de mange vandbusser. Med vandbussen tog vi nu op ad floden til Khao San Road. Stedet er centrum for masser af ungdomsbarer og liv. Vi var der først på eftermiddagen. Det passede perfekt med frokost og ikke mindst, at vi på storskærm kunne se Caroline Wozniacki spille finale i Australia Open – og ikke mindst vinde den 🙂 Det var nu blev mørkt, og vi gik ad nogle små markedsgader,  Ram Buttri, retur til vandbussen.

Når vi bevægede os rundt i Bangkok over lidt længere afstande, så brugte vi altid taxa eller Uber. Ift. taxaerne da vil du ofte opleve, at de er ret modvillige ift. at benytte taxameter. Min bror er dog ret konsekvent, hvis en chauffør nægter at benytte taxameter, så venter vi på den næste.

Om aftenen spiste vi på en god restaurant ikke langt fra området ved Lumphini Parken på en thai restaurant, Baan. Den var lidt tjekket – ikke så thai-præget – men maden var fin. Vi havde fundet den som bib gourmand-restaurant via Michelin.

Søndag morgen lidt tidligt stod vi op og gik en tur i Lumphini Parken. Det er en fin kulturoplevelse, hvor folk kommer for at slappe af og dyrke alle former for sport, herunder outdoor fitness og yoga. Det er jo byens grønne lunge.

Derefter tog vi Jim Thompsons hus. Jim Thompson var en amerikaner, der

Jim Thompsons hus

satte thaisilke på verdenskortet. Ved et besøg i hans hus får min indblik i både hans og silkens historie og hvordan den produceres. Man kan også køber deres produkter enten der eller i nogen af deres butikker rundt i Bangkok. Det er super lækkert, men ikke billigt! Vi spiste frokost på stedet. Det var et besøg værd.

Halle Berry i baggrunden ?

Vores highlight i Bangkok, hvad angår spisesteder, var helt afgjort et frokostbesøg på Siam Hotel. Prøv det. Det var en fantastisk oplevelse, stedet er bare super, man fornemmer den gamle stemning af Østens ro og luksus, maden var både god og rimelig i pris. Vi tog en af hotellets gratis vandbåde fra Oriental Pier ved siden af Madarin Oriental Hotel, der også er en oplevelse lige at se. Det var ca. 40 min sejlads i motorbåd til Siam Hotel. Vi er helt sikre på, at vi spiste frokost ved siden af Halle Berry 🙂 Folk der har set vores billedbevis tvivler, men det er uden grund.

Vores highlight i forhold til aftenoplevelse var vores besøg på en af de mange rooftop bars, der er på toppen af mange af de enorme bygninger, der ofte rummer hoteller. Vi var på Vertigo Bar, der ligger på toppen af Banyan Tree hotel nær Lumphini Parken. Uanset vi var der nær midnat, så var vejret på toppen udenfor i det fri på 61. etage super. Det var ret tjekket og sådan en fredag aften, hvor vi var der, da var der fyldt. Vi var ikke de eneste danskere. Prisen på drinks er ikke standard Bangkok-priser, men det var det held værd.

Vi var naturligvis også på marked, mens vi var i Bangkok. Vi besøgte Chatuchak Weekend Market, der er et kæmpe marked, hvor man kan købe alt i tekstiler, lokalt håndlavet kunst mv. På den anden side af vejen ligger det store grønt-marked, som vi også besøgte. Det er et must. Her får man indblik i et hav af de frugter og grøntsager, som vi aldrig ser i Danmark, og en del som vi måske ser, men som ikke har den samme farve og smag som her. Markederne her er en kontrast til de store shopping centre som vi besøgte på Rama 1 Road som Siam Discovery mfl. Når man er i de store centre, så virker det som om, at man er i et land med forbrugere, som ikke er meget anderledes end i Europa – og der er så ikke helt rigtigt 🙂

Vi besøgte også Chinatown. Det var spild af tid. Drop det. Det er rodet, fuldt af mennesker samlet om værdiløst plastik.

En enkelt aften var vi også oppe at spise  i nærheden af Sukhumvit, hvor vi spiste på Prai Raya, igen en Bib Gourmand-restaurant. Det var nu ikke noget at anbefale. Området er flittigt besøgt af expats.

Vejret i Bangkok var fint sidst i januar. Det meste af tiden var det faktisk meget varmt.

Restauranten på Sivalai Beach Resort

Vi var ikke kun i Bangkok. Vi havde også 5 dage på en lille skøn ø, Koh Mook

Koh Mook

i den sydøstlige del af Thailand. Mandag morgen fløj vi ca. 1,5 time syd på til lufthavnen Trang, hvorfra vi blev hentet af en af hotellets chauffører, der kørte os turen til kysten, der tog ca. 1 time. Mandag over middag blev vi sejlet 15 min med speedbåd fra fastlandet og direkte ud til vores hotel på Koh Mook, Sivalai Beach Resorthttp://www.komooksivalai.com/. Ankomsten til øen med de skønneste strande var super. Vi havde lejet en bungalow i første række til vandet. Vi gav  7.125 THB pr. nat inkl. morgenmad.

Udsigt fra bungalow

Øen indgår for mange i en række af øhop, hvor man typisk er på Koh Mook før eller efter et besøg på den større ø med nord, Koh Lanta, der nok er mere kendt. Koh Mook var perfekt til et besøg på 4 – 5 dage. Øen er ret lille, så ved et meget længere ophold, så vil man måske savne oplevelser.

Resort’et ligger helt ude på spidsen af den lille ø og med vand på begge sider og i gåafstand fra byen på øen. Det var et perfekt sted til afslapning, solbadning og badning i det krystal klare vand. Vi var dog ikke de eneste danskere, der havde fået øjnene op for stedet. Der var flere danske par og familier på ferie, der boede der. Nogle af rejsearrangørerne, som Stjernegård mfl. arrangerer turer dertil. Vi spiste som oftest frokost på resortet, mens vi spiste aftensmad i den hyggelige lille fiskerby, der lå mindre end 1 km fra resortet. Vi foretrak de restauranter, der lå helt ned til vandkanten. Vi besøgte et par stykker, men fandt vores klare favorit i Perfect Bar & Restaurant, som vi besøgte et par gange. De fleste hovedretter

Perfect Bar

kostede 100 – 120 Baths. Det var skønt at sidde med en drink og se solnedgangen og derefter indtage den enkle mad helt tæt på vandet og med udsigt til stjernehimlen. Naborestauranten, Sugar’s Coffee & Restaurant, der havde samme fine beliggenhed var også populær og fin.

Vi oplevede kortvarigt regn, men i det store og hele, så havde vi perfekt vejr under vores besøg.

Vi havde en enkelt dag, hvor vi havde lejet en båd med skípper – faren til

Koh Kradan

restauratøren på vores favoritrestaurant. Vi besøgte Emerald Cave. Der er tale om en grotte på næsten 100 meter, som leder ind til en lagune med sandstrand, palmer og efter sigende skjulte skatte. Lagunen kan man ikke besøge, uden at skulle igennem grotten. Man svømmer selv hele turen fra indgangen i havet indtil lagunen og den gemte sandstrand. Grotterne omfatter en række sving, så er det en oplevelse i sig selv, at komme frem til lagunen – hvor du vil opleve komplet mørke, på dele af turen. I forlængelse af besøget i Emerald Cave sejlede vi til Koh Kradan, hvor vi badede fra båden i det krystal klare vand og snorklede hen over koralrevet. Det var en rigtig fin dagstur. Den bør man ikke snyde sig selv for, når man er på øen.

Koh Kradan

Fredag formiddag forlod vi igen øen, og var retur i Bangkok sidst på eftermiddagen. Indenrigsflyvning i Thailand er meget billigt – en returflyvning mellem Bangkok og Trang kostede kun godt kr. 700.

 

 

Smag på Budapest – igen

Markedet

Parlamentet fra Citadellet

Kædebroen

Vi har besøgt Budapest på forlængede weekends i de to sidste års efterårsferier. Vi var ikke mætte af Budapest efter besøget i 2016, så vi genoplevede det i 2017 – sidste gang havde vi fået lokket et hold gode venner med på turen.

Første gang fløj vi med Ryanair fra København. Anden gang fløj vi med Ryanair fra Billund. Torsdag tidlig eftermiddag ud var ekstremt billigt, ca. kr. 160. Fra lufthavnen og ind til byen tog vi en taxa til en pris svarende til vores flybillet – igen ret billigt.

Første gang boede vi på art’otel, der ligger på Buda-siden direkte ned til Donau og med udsigt til Parlamentet. Rigtig fint hotel med 3 overnatninger til ca. EUR 250. Vi tog ikke morgenmad på hotellet, men fandt et super godt sted – mere om det nedenfor. Når man som vi vælger at gå til det meste, så er det nok lidt lettere at bo på Pest-siden af Donau. Det gjorde vi anden gang, hvor vi boede i en lejlighed, der ejes og kan lejes af ansatte hos Aarhus Universitet, på Wesselényi u., tæt på Den Store Synagoge og næsten nabo til en af de mest kendte ruin-barer, Szimpla Kert, midt i det jødiske kvarter. Det er et fint sted at bo. Det jødiske kvarter er rigtig spændende, og med et stort udbud af spisesteder.

Déryné

Første gang vi var i Budapest fandt vi en helt fantastisk morgen-bistro restaurant, Déryné. Déryné er en livlig, historisk og glamourøs bistro, hvor du kan bestille morgenmad frem til kl. 11:30 og høre livemusik om søndag formiddag og om eftermiddagen. Det er et perfekt sted til weekend morgenmaden – meget stemningsfuldt. Under et af morgenbesøgene konstaterede vi også, at der er en super hyggelig kælderrestaurant om aftenen. Der bookede vi anden gang vi var i Budapest. Det var også en succes.

Budapest er en smuk by med masser af fantastisk arkitektur fra forskellige tider, fine udsigtspunkter og helt unikke konditorier. Vi besøgte begge gange konditoriet New York Café – en af byens mest eksklusive mødesteder i aristokratiske omgivelser, hvor der spilles klassisk musik i fantastiske omgivelser. Første gang besøgte vi også Párizsi i toppen af Budapests smukkeste art nouveau-bygning, oven over boghandelen. Anden gang var sidstnævnte under ombygning.

Højt oppe over byen på Buda-siden ligger Citadellet med en fantastisk udsigt over byen og floden. Området omkring Parlamentet – ikke mindst mindesmærket for de dræbte jøder under 2. verdenskrig, i form af de forladte sko på bredden af Donau er et must, bemærk skudhullerne på pladsen fra oprøret i 1956, kig forbi det gamle posthus og set protest mindesmærket mod premierminister Victor Orban.

Andre dele af byen rummer det fantastisk smukke Four Seasons-hotel, Gresham-paladset – gå ind i lobbyen for at beundre arkitekturen, besøg det store indendørsmarked, hvor vi købte fois gras, og kig forbi Operaen. Du bør unde dig selv en guidet rundtur, der kan afsluttes med et par operasange. Det er en fin oplevelse.

Kulinarisk rummer byen et hav af fantastisk valgmuligheder til yderst rimelige priser. Vi kan anbefale i den dyreste ende, men stadig langt billigere end i Danmark, Costes Restaurant Ráday Street (en stjerne hos Michelin, bemærk adressen, da der er to af samme navn – vi var ved at tage en taxa til den forkerte), yderst rimelig i pris er Petrus, der er fransk inspireret (bib gourmand hos Michelin). Til frokost besøgte vi Borkonyha (en stjerne hos Michelin), der er ganske rimelig i pris og som ligger lige i centrum, men dog knap så hyggelig og charmerende, som de øvrige nævnte og så besøgte vi i det jødiske kvarter Mazel Tov, der er et hyggeligt og stemningsfyldt sted at slappe af fra byvandringen med billig og ukompliceret jødisk mad. Vi har været der både til aften og til frokost. Det er en fin frokostrestaurant, men vi synes måske, at det er lidt ærgerligt at gå der om aftenen, da maden som sådan ikke er en stor oplevelse, og mange andre steder for du super fine oplevelser for ganske rimelige penge. Da vi besøgte Mazel Tov om aftenen var det fordi, at vi der var fuldt hus hos den nærliggende restaurant, Fricska Gastropub, hvor vi desværre ikke havde fået booket hjemmefra, og hvor der i øvrigt var fuldt booket resten af vores dage i Budapest. Stedet i en kælder med hvælvinger, så super godt ud, så det har vi til gode.

Ruinbarerne i Budapest er et kapitel for sig. Vi er vilde med Szimpla Kert, der kan besøges på alle tidspunkter af døgnet 🙂 I weekenden er der om formiddagen et lille økologisk præget marked.

Efter lange dage med byvandring og god mad sluttede vi vores sidste aften af på baren Veritas Winebar. Det var en super hyggelig vinbar. Perfekt afslutning på en fin ferie.

Vi har bl.a. fundet inspiration i en guide udarbejdet af SAS.

Vores venner blev så vilde med Budapest, at de nu et halvt år efter skal retur her i påsken. Vi er klar til en gentagelse – hvis du er til byvandring og gastronomi, så er det super.

En italiensk perle – øen Ponza med afstikker til Gaeta og start og slut i Rom

 

 

I juli 2017 tilbragte vi 10 dage i Italien. Målet var den lille ø Ponza, der ligger godt 1 times sejlads fra fastlandet ud for Gaeta. Vi havde hørt fra Italiens-eksperter, at Ponza skulle være italienernes ferieparadis – en ø, der er væsentligt mindre end Ischia. Ponza skulle efter sigende have det mest klare vand af alle steder i Italien – det kan vi nu bekræfte 🙂

Ferieplanlægningen var foretaget i rigtig god tid med booking af hoteller og fly allerede i december 2016. Vi fløj til Rom, hvor vi havde booket på et lækkert boutique hotel, The Building. Hotellet var i 2016 ombygget fra at have været en kirke til nu at blive benyttet som hotel med alle faciliteter så som spa, pool, fitness mv. Formålet var blot at have en god overnatning i nærheden af banegården. Det formål blev til fulde opfyldt – og mere til.

Næste formiddag tog vi toget til den lille kystby Formia/Gaeta, der ligger 1 time syd for Rom. Vi havde booket 3 overnatninger med halvpension på et hotel, Villa Irlanda Grand Hotel der lå dejlig fredeligt med stort parkanlæg, egen fin badebro, liggestole mv. Værelserne var gode, forplejningen fin og servicen super. Hotellet ligger en smule afsides, så er ambitionen oplevelser, så er det nok en god ide at leje en bil. Vi havde til en start på ferien bare behov for at slappe af. Vi tilbragte det meste af tiden på liggestolene ved vandet, når vi ikke krøb i skyggen i løbet af eftermiddagen på en af de ganske udemærkede frokoststeder ved vandet.

Efter 3 dage tog vi en taxa til havnen i Formia, hvorfra der var en flyvebåd til Ponza med Laziomar http://www.laziomar.it/formia-ponza. Overfarten tog blot 1 time og 10 min. Allerede ca. kl. 11.00 ankom vi til den lille maleriske havn med mangefarvede huse i øens hovedby, Ponza.

På Ponza havde vi booket 5 overnatninger på http://www.hotelchiaiadiluna.com/  – et fantastisk dejligt hotel. Det er mit indtryk, at det er øens bedste. Det ligger højt over byen med en skøn udsigt over byen og ikke mindst havet på begge sider, men stadig kun 400 – 500 m fra centrum. Hotellets ejer er en meget karismatisk italiensk kvinde, der bød os hjerteligt velkommen, som man aldrig ville opleve det på et hotel i Nordeuropa. Det var altid muligt at få plads ved poolen, men ofte er man ude for at opleve det fantastiske vand, der omgiver Ponza og ikke mindst den lille ubeboede naboø, Palmarola. Bemærk dog at den strand, som man ser på hjemmesiden ikke er tilgængelig pga. af fare for nedstyrtende klipper.

I forbindelse med hotellet var der en udendørs smart loungebar, hvor man med en formidabel udsigt kunne nyde solnedgangen i selskab med ikke bare en del af hotellets gæster, men også en del af øens øvrige kvalitetsbevidste turister. Det var et hit hos vores medrejsende børn og kæreste, der nu er i alderen 19 – 25 år. Restauranten på hotellet var fin.

Hotellet er ikke billigt. Vi oplevede dog både her og på hotellet i Gaeta, at de opfordrede os til at rette direkte henvendelse til dem, når vi havde fundet de bedste priser via diverse søgemaskiner, for så ville de gerne give os en fin yderligere rabat. De betaler sædvanligvis mellem 15 og 22 % til søgemaskinerne for overnatninger booket via dem. Jeg forstod, at vi kunne forvente en rabat på ca. 10 %. Det er blot en generel interessant information!

En dagstur med båd er et must. Via hotellet fik vi booket en dagstur sammen med ca. 15 andre, hvor vi sejlede hele turen rundt om ikke bare Ponza men også Palmarola, og hvor vi gjorde stop 5 steder under vejs for at springe i og nyde det helt fantastisk krystalklar vand, og hvor vi under sejladsen kunne ligge og solbade. Det var skønt og rent faktisk ret billigt – 25 EUR pr. person, inklusiv en let pastafrokost med lokal hvidvin.

2 andre dage var vi på strande på Ponza, hhv. Frontone, hvor man blot tager en af de både, der sejler hver 20. min for 5 EUR t/r til stranden, og til Piscine Naturali – nogle naturlige bassiner på kysten ved Le Forna, hvor vi blot tog en lokal bus. Strandene er typisk ikke sandstrande, men ret stenede/klippeagtige, men med fantastisk vand.

Vi er vilde med at spise italiensk, så vi prøvede naturligvis en række steder både til frokost og aften – vi spiste særligt fisk. Stederne har ingen hjemmesider.

Vi havde kun en enkelt negativ oplevelse, hvor vi oplevede, at vi blev taget grundigt ved næsen på et ellers fint beliggende sted ved havnen med en super udsigt og en meget serviceminded tjener, Ristorante Gennarino A Mare. Don’t go there!

Vi kan i stedet til frokost anbefale Da Antonio – Il Rifugio dei Naviganti, der ligger helt nede på kajkanten af havnen med fin udsigt til livet i havnen og byen.

Til aften kan vi særligt anbefale et hit – også hos alle italienerne – så det kræver reservation, Pazzaria, i nabobyen Santa Maria, der blot ligger 800 m fra Ponza-by og gennem to tunneller. Det passer fint til en kort gåtur inden aftensmaden. Er man til pizza kan de også levere det. Vi fik stedet anbefalet af et dansk/italiensk ægtepar, der er kommet på Ponza i 30 år. Det var et godt tip, så vi spiste der to aftener. Den første aften måtte vi dog vente til kl. 22, da vi ikke havde reservation! Prøv det – og det er ikke dyrt.

En anden aften spiste vi på et sted ca. 2 – 3 km fra byen, A Casa di Assunta. Det var også fint med en beliggenhed oppe i bjergene over Ponza-by, så med en fremragende panoramaudsigt og fin og reel mad til ganske rimelig pris.

Ponza er skønt, det er helt bestemt et besøg værd. Det er småt men godt på den gode måde – og meget italiensk, som vi godt kan lide det. Der er næsten kun italienske turister. Da vi tjekkede ud efter 5 dage var vi dog også enige om, at 5 dage var meget passende. Vi vil som oftest gerne andet end ren afslapning, når vi holder ferie. Vi følte, at vi havde nået at se det meste af det vi skulle se på øen.

Da vi skulle retur til fastlandet tog vi færgen fra Ponza til Anzio, http://www.vetor.it/news/02_ANZIO-PONZA_Orari_e_Tarifffe_Giugno-Luglio_2017.pdf. Fra havnen i Anzio tog vi en taxa direkte til vores hotel i Rom. Det kostede kun 100 EUR. Så havde vi bedre tid til at opleve Rom, inden vi den følgende eftermiddag skulle flyve retur til dansk sommerregn 🙁

Vi boede denne gang på et rigtig fint hotel med en super beliggenhed 75 m fra Trevi Fontænen, http://www.trevipalace.com/.

I Rom fik vi set en række af de steder, som man skal se i Rom, Den Spanske Trappe, Pizza Navona, Trevi Fontænen mv. Vi fik dog også to oplevelser, der ikke indgår i de fleste standardbesøg i Rom.

Den ene var et gensyn med den familie-drevne restaurant, http://www.trattoriaderpallaro.it/ , der ligger fredeligt, men dog meget tæt på Campo dei Fiori. Der er en menu, dagens, der bliver serveret for alle, nemlig en 4-retters menu med antipasta, pasta, hovedret og dessert med tilhørende husets vin samt vand ad libitum. Det er en fantastisk kulturoplevelse med den gamle mamma, der stadig arbejder i køkkenet – hun er vist over 80 år – men kigger ind og tjekker, at alle er tilfredse. Det er skønt! Prisen er chokerende lav – 25 EUR pr. person.

Det andet var et mekka for alle, der blot i en eller anden udstrækning er begejstret for italiensk madkultur, nemlig Eataly https://www.eataly.net/it_it/negozi/roma . En meget lille lillesøster findes, som nogen vil vide, i kælderen i Illums, men her i Rom er det alt i mad og tilbehør i 4 etager over 16.000 m2. Vi fik både købt og smagt lidt. Det var super – også når termometeret udenfor viste 35 C.

Vild med Italien – ja da. Italien har bare det bedste af alt – vi glæder os allerede til at skulle på yderligere opdagelser i Italien 🙂

Forlænget weekend i Paris – en vandring gennem oplevelser

 

Vi besøgte Paris fra fredag den 19. til mandag den 22. maj 2017 sammen med et par gode venner.

Vi havde allerede i februar booket nogle ret billige billetter med Air France direkte fra Billund til Paris – ca. kr. 1.300 for en returbillet med udrejse fredag eftermiddag og hjemrejse mandag kl. 20.30. Rejsetidspunkterne betød, at vi fik fin tid til at komme ud at spise fredag aften, ligesom vi næsten havde en fuld dags oplevelser mandag.

Samtidig med booking af fly havde vi booket et hotel. Det afgørende kriterium for os var, at hotellet var i eller i umiddelbar nærhed af Marais-kvarteret. Vi har tidligere været på ferie i Paris og har også tidligere boet i Marais. Vi er vilde med kvarteret, fantastisk miljø med lækre butikker, fine caféer, små og store parker mv. Vores valg af hotel faldt på Hotel Angely http://www.angelyhotelparis.com/. Det var yderst rimeligt i pris – godt kr. 1.000 pr. nat for et dobbeltværelse via hotels.com – og med en super fin og rolig beliggenhed i yderkanten af Marais og tæt på café-miljøet langs Canal St. Martin. Vi følte, at vi kunne gå til det meste – vi gik så også rigtig meget, ca. 15. km pr. dag. Værelserne var helt ok, eneste udfordring var, at wifi-forbindelsen var ret ringe.

Ved ankomsten til Paris lufthavn (CDG) købte vi billetter med RER (tog) fra lufthavnen og til Gare du Nord. Vi valgte ikke at købe dagsbilletter til metroen, da vi netop gik en del, men købte i stedet flere gange 10 enkeltbilletter (små EUR 15), hvilket bedst kunne betale sig for os.

Som så mange andre gange når vi rejser, så havde vi haft fokus på gode spisesteder i forbindelse med planlægningen af rejsen. Vi havde bl.a. søgt på Michelins hjemmeside med fokus på Bib Gourmand-restauranter, ligesom jeg havde fået gode tips fra Palle, kokken på mit arbejde. Den første aften havde vi via Michelins hjemmeside booket på en etstjernet Michelin-restaurant, Au Trou Gascon, hvor vi fik en super lækker 7-retters gastronomi menu for små EUR 70 bl.a. med lidt frølår. Det kan varmt anbefales at gøre det til en del af oplevelsen af Paris med et sådant besøg.

Dagen efter startede vi med at bevæge os rundt i Marais. Området omkranset af Place des Voges, Rue des Francs Bourgeois, Rue Vielle du Temple og den jødiske gade Rue des Rosiers er hjertet af Marais. Det skal opleves. Gader som Rue de Bretagne er dog også en oplevelse værd, se nedenfor.

Efter at have genset Marais gik vi hen til Pompidou Centeret og videre til Les Halles. Vores ene rejsefælle er tidligere kok, og da jeg havde fået et tip fra kokken på mit arbejde ift. en butik med alt i særligt køkkenudstyr, E. Dehillerin besøgte vi den helt unikke butik. Den er et besøg værd for alle med bare et minimum af interesse i madlavning – en gammel autentisk butik.

Vi vandrede videre til Louvre og gennem parken op mod Concorde Pladsen. Vi valgte dog at tage en afstikker mod Place Vendôme – en meget mondæn plads med bl.a hotel Ritz, der jo gav anledning til en ministers fald i Danmark i 70’erne. Vi fandt et lille sted til en frokost, hvor jeg fik tartar på den franske facon. Det går man aldrig helt galt af, og en anden fik Moules frites. Derefter bevægede vi os mod Champs Elyssée og sluttede dagen af med et besøg i Galeries Lafayette i nærheden af Operaen. I Lafayette skal man opleve den fine kuppel, der danner taget i dameafdelingen og ikke mindst skal man besøge Maison på den anden side af gaden, der er hele fødevaredelen af varehuset. Det er helt fantastisk, hvad de har at byde på.

Om aftenen ville vi spise på en Bib Gourmand restaurant i nærheden af vores hotel, http://bistrotlessentiel.fr/le-villaret/. Det var der så også andre end os, der havde tænkt den lørdag aften, men vi fik tilbud om et bord kl. 22. Det valgte vi at takke ja til. Det gode råd er altså at planlægge, hvor I vil spise aftensmad hjemmefra, og så rent faktisk også bestille i god tid. Det var hele ventetiden værd. Vi fik en ret fantastisk 5-retters menu til EUR 55.

Næste morgen startede vi ud med morgenmad på en café, der ligger lige ud til det lille marked Marché des Enfants Rouges i 39 Rue de Bretagne. Det var fin morgenmad i solen og med udsigt til livet på det fine lille marked, der lå 5 meter fra caféen. Dejlig start på dagen.

Herefter tog vi til Montmartre, hvor vi gik op af bjerget fra Place Pigalle over den lille fin plads Abbesses til den meget turistprægede Place du Tertre før vi nåede Sacré Coeur med den storslåede udsigt over byen, og hvor vi nød nogle fantastiske gademusikanter. Vi ville have besøgt  La Maison Rose men stedet var desværre lukket, så det må vi prøve en anden gang, eller vente at høre fra andre, der har besøgt stedet. Det så hyggeligt ud!

Vi tog metroen retur til Marais, hvor vi i lighed med det der føltes som halvdelen af Paris ville have de kendte jødiske fallafels/pita take-away fra L’as du fallafel http://l-as-du-fallafel.zenchef.com/ . Vi stod i lang kø for at smage pita’erne – det var hele ventetiden værd. Vi indtog dem i en af de små parker, der ligger i tilknytning til det jødiske kvarter. Bagefter bevægede vi os over Place des Voges, hvor der var fyldt med mennesker, der lå og slængede sig på græsset i nærheden af springvandene, hvor de nød forårssolen, og ned til Promenade Plantée Det er en grøn gade på godt 4 km, der ligger oppe på et gammelt togspor, som nu er lavet om til gangsti. Det er verdens første eller største hævede gangsti. Fra højderne i det grønne kan man kigge ned på gaderne og livet under gangstien. Det var en fin tur med ro fra storbyens puls, hvor vi gik et par km.

Dernæst tog vi til Canal St. Martin, hvor vi slentrede fra metroen Jaurès og ned til vores hotel. Under vejs fandt vi en fin café, hvor vi kunne nyde livet, solen mv. sammen med en masse (andre :-)) unge, der sad og lå langs kanalbreden. På gåturen passerede vi forbi den café, der blev hårdest ramt under terrorangrebet i Paris i november 2015, og lidt senere var  vi også forbi spillestedet Bataclan, hvor det helt store angreb fandt sted. Det var lidt skræmmende, men heldigvis så er livet tilbage til normalt igen.

Jeg har tidligere været i Marais, hvor jeg har besøgt vinbaren Le Petit Fer à Cheval Det nåede vi ikke i den her omgang, men for andre kan I notere, at den er et besøg værd. Super charmerende midt i hjertet af Marais i klassisk gammel café-stil i et tæt lille lokale med en hesteskoformet bar.

Mandag morgen vandrede vi til rådhuset og Notre Dame, hvorefter vi gik gennem latiner-kvarteret og ned til Luxembourg haven. Det er en fantastisk fin park. Ude på naboøen til Notre Dame fik vi is fra Berthillon der efter sigende har den bedste is i Paris. Vanilje-isen var super.

Vores vandring gennem Paris, hvor vi samlet gik mere end 45 km på små 3 dage blev afsluttet med endnu et besøg på en dejlig restaurant. Denne gang i nærheden af Eiffeltårnet, og igen var det Palle fra mit arbejde, der havde givet et godt tip. Det er jo det, der er tanken med bloggen her, at vi gensidigt kan lade os inspirere – vi lytter alle gerne til dine tips 🙂

Vi fik frokost på  Les Fables de la Fontaine der ligger super hyggeligt sammen med en række andre restauranter ud til en fontæne. Vi sad uden for. Restauranten har 1 stjerne hos Michelin, men det kan man ikke mærke på prisen, når man får deres frokost-menu, hvor du kan vælge med to forskellige fine 3-retters menuer til hhv. EUR 28 og 32. Det var en helt perfekt afslutning på vores vandring i super fine oplevelser gennem Paris.

Lake District og Peak District – et besøg værd og møde med engelsk kultur, når det er bedst

Vi havde fra gode venner fået anbefalet et besøg til Lake District. Da vi i påsken 2015 skulle til Sheffield på familietur, hvor vi havde indkvarteret os i Peak District, så valgte vi derfor at forlænge turen, så vi startede med et besøg i Lake District. Det var værd at lytte til anbefalingen. Lake District er super smuk natur, ligesom Peak District også er et dejligt naturområde.

Vi fløj til Manchester, hvor vi lejede en bil. Billejen og udlejningsbureauet var for billigt, hvilket resulterede i lang ventetid, inden vi endelig fik udleveret bilen og var på vej med Lake District – ca. 150 km nord for Manchester. Forsinkelsen med bilen betød, at vi først ankom ret sent – kort efter kl. 22 – til vores destination, hotelet Linthwaite House, Windermere www.linthwaitehouse.com. Køkkenet var lukket, men alligevel var de søde på hotellet og tryllede noget let mad. Fint førstehåndsindtryk, der kun blev bekræftet den følgende dag.

Næste morgen stod vi op til en fantastisk udsigt over området, da hotellet ligger ret højt, og så vi fik en dejlig morgenmad. Vi kunne ved gennemgang af menukortet konstatere, at vi nok var gået glip af en dejlig middag aftenen før, men sådan var det!

Efter morgenmaden tog vi på rundtur i området startende med at se lidt på Windermere, der er en charmerende by, der ligger helt ned til søen. Herefter tog vi en kort færgetur, hvor vi krydsede søen og vandrede så lidt langs søbredden, inden vi kørte videre og så på området. Det er virkelig charmerende og hele kulturen er billedet på “klassisk” engelsk livsstil. Der er rige muligheder for at vandre i området.

Vi havde besluttet os for, at vi ville have  “afternoon tea”. Så vi nøjedes med lidt let frokost og besøgte så Gilpin Hotel & Lake Househttps://www.relaischateaux.com/gb/united-kingdom/restaurant/gilpin-hotel-lake-house-cumbria-windermere . Det levede helt op til forventningerne. Det var super.

Herefter bevægede  vi os til Peak District, nærmere bestemt The Snake Pass Innhttp://www.thesnakepassinn.co.uk/ . Det er et meget enkelt, billigt og lidt primtivt Inn, men hvor stemningen er fin og sød service. Gæsterne er kendetegnet ved, at de fleste bor der for at bruge stedet som udgangspunkt for deres vandringer i den skønne natur med bjerge.

Den næste dag besøgte vi Sheffield. Det er en ganske fin by at besøge på en dagstur.

Den følgende dag var vi på rundtur i Peak District. Det er en kæmpe nationalpark, hvor der er rige muligheder for at vandre og tilpasset nøjagtigt det niveau, som passer jer. Vandringerne kan så kombineres med hyggelige besøg på nogle af de mange Inns/Taverns, hvor vi om aftenen igen benyttede vores Michelin App med anbefaling af et spisested. Det var som altid, når vi følger deres anbefalinger, fint.

Alt i alt et dejlig tur med masser af mulighed for at opleve engelsk klassisk kultur, når det er bedst. Vi følte at vores ophold i Lake District var for kort – det var i virkeligheden bare en appetitvækker – vi skal tilbage på et tidspunkt. Næste gang skal vi også spise middag på det dejlige hotel, hvor vi boede 🙂

Ardennerne i Belgien – et overset feriemål for en aktiv og forlænget weekend

For mange er Belgien lig med Bruxelles, EU’s hovedstad, samt øl og chokolade. Men, Belgien og særligt Ardennerne er meget mere, ikke mindst er det skøn natur, lækker mad, historie og aktiv ferie.

Hvordan kommer man til Ardennerne ? Den nemme måde er at flyve til Bruxelles, enten til hovedlufthavnen, Zaventem, der ligger lige uden for Bruxelles, alternativt og endnu bedre at flyve til Bruxelles Syd, Charleroi (Ryanair base). Fra Zaventem er der mindre end 1,5 times kørsel til hjertet af Ardennerne, mens turen kan gøres på under 1 time fra Charleroi. Vi er de sidste to år i pinsen fløjet til Zaventem, og har så lejet en lille billig bil i lufthavnen. Fly med hhv. Brussels Airlines fra Billund eller Ryanair fra København kan typisk gøres for ca. kr. 1.000 for en returbillet. Man kan naturligvis også vælge at køre i bil fra Danmark (ca. 900 km.)

Ardennerne, der er en lille bjergkæde i hjørnet af Belgien, Frankrig og Luxembourg, er kendetegnet ved masser af skove og en del fine floder. Den mest kendte flod er nok Lesse, men vi er også meget begejstrede for Semois. Floderne snor sig gennem det skovklædte bløde bjerglandskab. Bjergene giver også masse af muligheder for smukke udsigtspunkter, hvor man kan stoppe op og nyde udsigten. Er man heldig, så er der også et godt spisested i nærheden.

Med det kuperede terræn og den fine natur er det perfekt område til mountain bikes, landvejscykling, masser af fine og afmærkede vandreture samt ikke mindst kano- og kajak-roning, hvor der er rig mulighed for at leje udstyr og så bare sætte sig i båden og lade sig stille og roligt flyde med strømmen ned af floden. Fremme ved målet, så bliver man som en del af pakken transporteret retur med bil/bus til udgangspunktet for turen ned af floden.

Uanset valg af aktivitet, så bliver man naturligvis sulten, og her er der masser af fine valgmuligheder – fra det simple i form af croque monsieur, over det lidt tunge landlige køkken med alt i patéer, skinker mv. og til den finere gastronomi i kombination med enten lokale øl eller vin fra de nærliggende områder. Vi fik bl.a. en fin frokost på en anden restaurant i Alle, A Table! Se min (Turle S) og andres anmeldelse på tripadvisor https://www.tripadvisor.co.uk/ShowUserReviews-g2308632-d3908034-r373052664-A_Table-Alle_sur_Semois_The_Ardennes_Wallonia.html#REVIEWS

Vi har tit benyttet lejligheden til at hjembring fois gras, paté mv. indkøbt ved de lokale producenter, ligesom vi ofte har spist vores frokost på en terrasse uden for en restaurant.

Vi har fundet et sted, som vi synes er der perfekte udgangspunkt for en afslappet men aktiv ferie, hvor floden løber lige forbi hotellet, og hvor et hav af vandreture udgår fra den lille hyggelige by med rigt udvalg af spisesteder. Det er hotellet, Hostellerie Le Charme de la Semois http://www.charmedelasemois.com/en/home i den lille by Alle. Hotellet har endda en lille pool helt ned til floden, som sikkert fint kan benyttes om sommeren, og som kan vække jubel hos børn. Stedet er fremhævet af Michelin som Bib Gourmand-sted de sidste 4 år – altså god kvalitet for rimelige penge. Michelins vurdering af Bib Gourmand-steder er vi aldrig blevet skuffet over.

Værelserne er fine og enkle, men stedets helt store aktiv er dets fantastiske køkken og super søde og serviceminded værtsfamilie. Maden er gennemført lækker med de bedste råvarer (de laver bl.a. selv fois gras, som vi også har købt) og fint udvalg af vine. Vi har typisk købt et pakkeophold, hvor vi har haft halvpension, og hvor vi den ene aften har fået deres gastronomi-menu med 6 retter. Det bør I ikke snyde jer selv for. For en overnatning med halvpension og gastronomimenu betaler man EUR 120 pr. person i dobbeltværelse. Det er jo ganske rimeligt – god appetit 🙂 Book i god tid, det er velbesøgt. Se min (Turle S) og andres anmeldelse på tripadvisor https://www.tripadvisor.co.uk/ShowUserReviews-g2308632-d2289245-r373049499-Le_Charme_de_la_Semois-Alle_sur_Semois_The_Ardennes_Wallonia.html#REVIEWS

Besøger I området i april – maj måned, så snyd ikke jer selv for de mest fantastiske hvide asparges evt. i kombination med noget Ardenner-skinke.

I området er der også rig mulighed for at dyrke historien, hvor Ardennerne var centrum for en del slag både i 1. og 2. verdenskrig.

I meget langt derfra er der også mulighed for at besøge Han-grotterne, nogle af verdens største drypstenshuler ved byen HansurLesse.

Har I fået mod på at bevæge jer mere rundt i Ardennerne, så er det også oplagt med et kort besøg i ølbyen Rochefort, ikke langt fra Han-sur-Lesse.

Endelig bør I ikke snyde jer selv for den meget pictoreske by Durbuy, der også er udgangspunkt for en række fine vandreture. Byen er dog langt mere præget af turisme end vores favorit, Alle.

Ardennerne er oplagt til udendørsliv, så det rigtigste tidspunkt at besøge området er i perioden april – oktober. I efteråret er skovens farver fantastiske. Tager I en hel uge i Belgien, så er Brügge (mini-Venedig), Gent og Antwerpen også super steder at besøge.

Prøv noget nyt og overrask familien eller vennerne med noget de næppe har prøvet før – en tur til Ardennerne!

Nungwi, Zanzibar – skønne strande, lækkert vand og dejligt vejr med let brise

Vi holdt vores vinterferie på Zanzibar i uge 7, 2017. Jeg er blevet tiltagende afhængig af sol og varme som afbræk fra den mørke, grå og kolde danske vinter. Zanzibar er det skønne og helt fantastiske svar på drømmene om sol, strand, vand og afslapning. Det er nogle af de mest fantastiske strande og det skønneste vand, vi har oplevet.

Vi rejste fra Hamborg over Istanbul til Zanzibar med Turkish Airlines. Flybilletterne er ikke billige – godt kr. 6.000. Det er en ret lang tur, så et afbræk i Istanbul på et par timer gør ikke noget. Turen tager 3 timer til Istanbul og derfra ca. 7 timer til Zanzibar med et enkelt stop ved Kilmanjaro. Ruten benyttes af mange til først at drage enten på vandring op af Kilmanjaro eller at tage på safari i Tanzania for derefter at tage til Zanzibar på solferie. Det kræver dog ca. 14 dage. En fordel ved Zanzibar er også, at der kun er 2 timers tidsforskel.

Da vi kun havde en uges ferie, så opsøgte vi straks solen på Zanzibar. Zanzibar er en lille ø, ca. 70 km lang, der ligger 25 km fra Tanzanias/Afrikas kyst. Zanzibar er en del af Tanzania, men dog med en ret stor grad af selvstændighed. Zanzibar er mere muslimsk end fastlands-Tanzania. Det mærker man dog ikke, når man opholder sig på ressortsene.

Vi boede ca. 3 km fra den nordlige spids af øen i en by, der hedder Nungwi, hvor der er en del hoteller og turisme. Vores hotel lå på vestsiden af øen. Efter sigende er der forskel på hvilken side af øen man bor på i forhold til tidevandet og mulighederne for at bade i havet. Vores strand var på alle tidspunkter, uanset om det var høj- eller lavvandet, helt perfekt. Sandet var kridhvidt, vandet var krystalblåt, lunt og behageligt uden store bølger. Temperaturen lå på ca. 28 – 32 grader C, uden at det dog blev for varmt, da der var en let brise.

Stedet vi boede hed Diamonds La Gemma dell’Est, et rigtig lækkert all inklusive ressort. Restauranterne på ressortet var fine, personalet var søde og imødekommende og pools’ene var fine. Vi var hele tiden godt serviceret og helt trygge ved maden mv. Så der var basis for max. afslapning. Skulle man arbejde lidt, eller havde man lyst til at maile, surfe på nettet mv., så var der også gode gratis wifi-forbindelser.

Fra stranden kunne du gå langs kysten, hvor man 2 – 3 km oppe af kysten nåede et område med mere lokalbefolkning, fiskere mv., men også med flere varierende hoteller til enhver smag og standard.

Vores hotel var blandt de bedre hoteller i området, uden at værelserne dog var specielt luksuriøse, men så var vi så heldige, at 4 dage inde i vores ophold blev vi kontaktet, da hotellet dagen efter ville være overbooket. Vi blev derfor spurgt om vi ville acceptere at blive flyttet de to sidste nætter til en opgradering til det endnu bedre søsterhotel, Diamonds Star Of The East. Det betød egen private pool, butler mv. Det var helt vildt 🙂

Fokus på ferien var afslapning, men en enkelt dag tog vi dog på en dagstur, hvor vi, to par, lejede en bil med chauffør og guide og derefter var på spicetur, hvor vi så hvordan mange af de lokale krydderier og frugter dyrkes, hvorefter vi besøgte Stone Town, hovedbyen, der for mindre end 150 år siden var centrum for slavehandlen i Østafrika rettet mod Mellemøsten. Vi besøgte og spiste frokost på et af byens hoteller, der har bar og aftenservering med udkig over byens tage og besøgte aftenens gadekøkkener på markedet nede ved havnen, ligesom vi besøgte en lille ø ud for Stone Town, Prison Island.

Det var en fin tur, hvor man fik lidt indblik i livet på øen for de lokale. Det er ret fattigt, og der er mange mennesker. Vi følte os trygge under vores tur i Stone Town. Det var også tidspunktet, hvor der blev shoppet med forskellige ting i, salatbestik mv. i ben, samt diverse krydderier og farverige tekstiler.

Er det tiden til rigtig at forkæle sig selv eller kæresten/hustruen, så er det værd at overveje Zanzibar. Det er super skønt. De lokale fortalte, at lavsæsonen er fra marts – maj, da det er regntiden, hvor det vil være forkert at besøge øen. Alle andre tidspunkter af året vil være fint. Det er dog en ret dyr ferie – faktisk overraskende dyrt, når man tænker på, at det er Afrika, hvor prisniveauet i det omliggende samfund er et markant andet. Når det er sagt, så er det det hele værd -skøøønt 🙂

Inspireret af Zanzibar, så pønser jeg lidt på, om ikke vi på et tidspunkt skal besøge Kenyas kyst. Det har jeg læst skulle være ret dejligt – det må være lidt à la Zanzibar, og så måske endda lidt lettere at komme til!

Agadir og Marrakech, Marokko – fint til en efterårsferie

Vi har besøgt Agadir to gange, begge gange i en efterårsferie og senest i efterårsferien 2015. Første gang vi var i Agadir kombinerede vi ferien med et ophold i Marrakech.

Første gang fløj vi fra Hamborg over Paris til Agadir og hjem fra Marrakech med Air France og Easy Jet. Anden gang fløj vi fra København over Bruxelles med Brussels Airlines.

Agadir er et fint feriemål i efterårsferien. Du kommer tilpas langt sydpå til at der er garanti for fint vejr det meste af dit ophold, både fly og ophold fås til en rimelig pris, rejsetiden er fornuftig, og du oplever ingen generende tidsforskel (1 time bagud). Du kan opleve lidt anden kultur, end hvad du oplever i Europa eller på andre traditionelle turistmål. Alt i alt, det er oplagt værd at overveje. Efterårsferien er fint vejrmæssigt. Jeg vil mene, at det er for varmt i sommerperioden.

Vi bookede begge gange hotelsøgemaskiner. Første gang boede vi på Hotel Riu Palace Tikida http://www.riu.com/en/Paises/morocco/agadir/hotel-riu-palace-tikida-agadir/index.jsp, et all inclusive ressort, og anden gang boede vi på Sofitel Agadir Royal Bay Resort Hotelhttp://www.sofitel.com/gb/hotel-5707-sofitel-agadir-royal-bay-resort/index.shtml.

Begge hoteller ligger lige ud til strandpromenaden, hvor en del værelser har udsigt over vandet. Det første er et ret stort ressort, mens det andet stadig er et stort hotel, men dog i en noget mindre størrelse. Vores ophold på Sofitel fik vi til rimelige penge på søgesiden Prestigia, hvor vi for et dobbeltværelse uden morgenmad gav under kr. 700 pr. nat. Vi endte med at spise morgenmad på hotellet hver dag, hvilket var relativt dyrt, men der er masse af muligheder for at spise på et af de mange spisesteder på strandpromenaden.

Agadir er en udpræget kystby, der har en 2 – 3 km lang og meget bred stand og kystpromenaden med hoteller og restauranter af enhver art. Sofitel ligger på den yderste del af promenaden længst væk fra havnen og byens centrum med butikker, mens Riu Palace Tikida ligger ca. 500 m længere inde af promenaden. Det er generelt trygt og roligt i Agadir. De fleste turister opholder sig på deres hotels område ved poolen. De fleste hoteller har dog også deres egen del af stranden med liggestole. Vi lejede på et tidspunkt en jetski. Bølgerne kan dog være ganske store. Det er et fint område for surfere af enhver art.

Vil man opleve lidt afrikansk kultur, så er det oplagt at tage en tur på det lokale marked. Her sælges alt både til de lokale og til turisterne. Fødevaredelen med frugt og grønt samt kød er altid spændende. Vi købte begge gange en del krydderier, og så har de masser af produkter baseret på Argan i form af olier, hudprodukter, shampooer mv. samt naturligvis diverse lædervarer. Det er spændende at opleve markedet – en kulturoplevelse, hvor man stadig føler sig tryg, hvis man undlader at flashe sine værdier.

Anden gang vi var i Agadir fandt vi en fantastisk dejlig restaurant i nærheden af Sofitel, Riad Villa Blanch. Det er i klassisk marrokansk stil, dog i den elegante ende. Maden er marrokansk med et fransk islæt. Det er super lækkert både madmæssigt og stilmæssigt og til en rimelig pris.  Vi endte med at spise der et par gange. http://www.riadvillablanche.com/images

Vi spiste også dejligt på nabohotellet til Sofitel, nemlig søsterhotellet, Sofitel Agadir Thalassa Sea & Spa, der er lidt mere moderne og tjekket end det Sofitel vi boede på.

Havnedelen af Agadir med dens mange restauranter er også et besøg værd. Vi spiste der en enkelt gang.

Eneste minus vi oplevede var, at uanset vi i de to familier, der rejste sammen, var påpasselige ift. ikke at spise mad, hvor vi ville være i særlig risiko for at blive syge, så oplevede vi alligevel, at der var nogen der blev ramt af dårlig mave.

Er man til andet og mere end afslapning, sol og strand/pool, så kan man fint forlænge sin ferie med et ophold i Marrakech eller et ophold med vandring i Atlas-bjergene. Vi besøgte Marrakech første gang vi var i Agadir. Her havde vi 5 dage i Agadir, hvorefter vi fandt en taxa, der kørte os de ca. 3 timer til Marrakech.

Marrakech er en kæmpe kulturoplevelse. Det bør overvejes at besøge byen, hvis man allerede er i Marokko. Vi boede på et lille riad i den gamle del af byen. Den gamle by er total kaos, men også en total oplevelse. På den store plads, Djema al-Fna, da oplever man live det billede man har af Nord-Afrika, med slangetæmmere der spiller fløjter, masser af mennesker, fremmede dufte, støj og skidt. Vi synes Marrakech var en stor oplevelse, men også så kaotisk at vi havde fået nok efter vores 3 overnatninger. Så havde vi ganske enkelt behov for ro.

Overvej Marokko hvis I vil prøve noget lidt nyt – det er et godt alternativ til mere traditionelle rejsemål.