Aqaba, Jordan – spændende nyt

Skatkammeret, Petra

I vinteren 2019 ville vi igen væk fra Danmarks kulde og mørke. Valget faldt på Jordan, som jeg havde fået anbefalet af et par kollegaer, der havde besøgt landet for år tilbage inden Syriens-krig mv. Lad det være sagt med det samme. Det var en rigtig positiv og helt tryg oplevelse, og så var det oven i købet billigt. På intet tidspunkt var vi bekymret for vores sikkerhed, og jordanerne er helt generelt meget gæstfrie og opsat på at være gode værter.

Vi havde booket direkte fly med Norwegian fra København til Aqaba med udrejse den 31. januar og retur igen den 7. februar. Det var ekstremt billigt. Vi gav ca. kr. 500 pr. person for en returbillet, så det dyreste var bagagen!

Prisen for transporten taget i betragtning, så havde jeg besluttet at gå all-in på vores hotel, hvor vi valgte det bedst rated af de flere 5-stjernede hoteller, der er i Aqaba, nemlig Kempinski. Det var også utroligt billigt – ca. kr. 7.500 for et dobbeltværelse med udsigt over det Røde Hav og morgenmad. Vi boede hele ugen i Aqaba og havde så blot en dagstur ud med egen guide og chauffør, men vi hørt om mange andre, der lavede en tur, hvor de havde nogle dage i Aqaba, en overnatning ved Petra, et par overnatninger ved det Døde Hav for så at slutte af og flyve hjem – også med Norwegian – fra Amman. For os var det også vigtigt bare at slappe lidt af.

Kempinski

Hotellet ligger perfekt i nem gå-afstand til byen og med egen fin strand med strandstole, service mv. Se min positive anmeldelse af hotellet her. Servicen på hotellet var super.

Om aftenen gik vi altid op i byen og fandt et sted at spise. Det var ok, men ikke noget fantastisk. Vi spiste ikke på hotellet. Det var tydeligt, at vi var der på et tidspunkt, hvor det stadig er lavsæson. Højsæsonen er fra primo marts – maj, derefter bliver det ret varmt hen over sommeren. Vejret var faktisk ganske fint ca. 25 grader de fleste dage, så vi lå meget ved vandet, og havde kun en enkelt dag med regn.

I nem kørselsafstand fra Aqaba ligger både Petra og ørkenen Wadi Rum – begge dele bestemt en oplevelse værd. Vi undersøgte mulighederne for guidede tours til begge steder. Mange anbefaler, at man har en hel dag hvert sted. Vi besluttede os imidlertid for at tage en ret lang dagstur fra kl. 7 – 19, hvor vi så nåede begge dele, og det passede os fint. Vi kørte direkte til Petra, så vi var der ca. kl. 9.30. Det er en rigtig god ting, at være der ret tidligt på dagen, så man ikke kommer til at gå sammen med de meget store grupper af turister. Vores chauffør/guide var super, men heller ikke billig. Vi gav godt kr. 3.200 for en dagstur, som imidlertid også inkluderede indgang til Petra, der koster godt kr. 500. pr. person, og også rundtur med 4-hjulstrækker i ørkenen. Vores guide fandt vi hos Aris Tours & Travel, der ligger i centrum. Se dette link og anmeldelse her.

Royal Tombs, Petra

Vores chauffør/guide, Fuad, var dog ikke med os inde ved Petra. Det tog vi på egen hånd. Det fungerede fint. Vi havde ca. 4 timer i Petra. Det er et helt fantastisk imponerende sted. Det er helt utroligt, både hvad naturen har lavet, men ikke mindst også hvad der er menneskeskabt for rigtige mange år siden, og som stadig er ekstremt fint bevaret. Det er med god grund, at stedet er udråbt som en af verdens syv vidundere. Der er naturligvis en masse turist-gejl – også inde på området – hvor man får masser af tilbud om at køre i heste-karet, eller at ride på mulddyr. Alle de tilbud kan man fint takke nej til. Vi valgte også at undlade at spise i Petra.

Selve passagen ind til Petra gennem en ca. 200 m dyb slugt, hvor man går på bunden ca. 600 – 700 m, the Siq, er den perfekte optakt til den videre oplevelse, hvor man for enden af slugten når til the Treasury “Skatkammeret”, som utvivlsomt er det mest imponerende af bygningsværkerne i Petra. The Treasury er bl.a. indgået slutscenerne i “Indiana Jones og det sidste kortstog”. Lige på det sted er der bare en helt speciel stemning, hvor alle de mange turister, uanset nationalitet bare bliver overvældet. Herfra vandrede vi rundt i området forbi Royal Tombs og ned til Colonnaded Street og også lidt op i bjergene, der ligger op af siden. Det er stejlt, så vi gik ikke så langt op, men har man meget tid, er vild med at vandre og hvis ikke det er for varmt, så kan man fint udvide turen med en lang vandretur.

Da vi var færdige i Petra, sendte vi en SMS til vores chauffør, der så ventede på os ved hovedindgangen, og som havde indkøbt falafel mv til vores frokost, som vi fik i bilen, mens vi kørte mod Wadi Rum.

Wadi Rum ligger godt en times kørsel fra Petra næsten på tilbagevejen til Aqaba, så fra Wadi Rum til Aqaba er der kun godt 1,5 times kørsel.

Wadi Rum er også helt fantastisk. Der er lavet mange camps ude i ørkenen, hvor man kan på i telte, der har alt hvad et moderen hotelværelse byder på, hvor man så spiser og efter sigende kan få en hel unik oplevelse ved at opleve stjernehimlen over en mørk Wadi Rum om natten. Vi ankom til en af de flere camps, hvor vi sammen med vores chauffør var de eneste, der på ladet af en 4-hjulstrækker blev kørt rundt i ørkenen og oplevede de fantastiske klippeformationer med hjælp af en af de lokale beduiner. Ørkenen bliver brugt som kulisse til en masse film, bl.a. til Lawrence of Arabia.

Wadi Rum

Vi kørte rundt i ørkenen i ca. 2,5 timer, og sluttede på toppen af en klippe, hvor vi i ro og fred kunne nyde solnedgangen over ørkenen. Det var rigtig fint. Herefter vendte igen hjemad mod Aqaba.

En enkelt dag tog vi en shuttle bus fra vores hotel og ud til et ressort i retning Tala Bay, hvor jeg havde læst anmeldelser af, at man havde fine snorkel-muligheder, hvor man kunne beundre koraller meget tæt på land. Snorklingen var fin, men stedet i øvrigt var kønsløst, og ikke nær så godt som vores eget hotel.

Den resterende del af tid slappede vi bare af i de skønne omgivelser på hotellet og rundt i Aqaba-by. Byen er på den årstid, hvor vi var der, stadig præget af lokalbefolkningen, og man får et indtryk af den positive og også mere moderne del af den arabiske verden. Vi spiste et par gange ved lystbådehavnen på Romero se anmeldelsen i linket. Det var fint, men ikke særlig lokalt præget – rent italiensk. Et par gange spiste vi også på Rakwet Kanaan Restaurant i centrum. Det er langt mere lokalt. Det var fint.

Rakwet Kanaan Restaurant

Samlet så kan Jordan bestemt godt anbefales, som alternativ vinterdestination, hvor man har masser af muligheder for fantastiske oplevelser, og hvor oplevelserne kan kombineres med afslapning på et dejligt hotel. Jeg ville til enhver tid vælge Jordan på bekostning af Egypten.

Gensyn med Firenze og Toscana – Italien når det er bedst

Firenze fra Piazzale Michelangelo

Vi havde fornøjelsen af at bo i Firenze fra 1991 – 92, og har derfor et helt særligt forhold både til byen og området omkring, Toscana. I maj 2018 i Kr. Himmelfartsdagene var vi retur sammen med et hold venner.  Det var skønt.

Fly var booket med Lufthansa fra Billund over Frankfurt og direkte til Firenze. Det var faktisk en fin forbindelse. Vi betalte ca. kr. 3.500 for en returbillet.

Vi havde besluttet os for ikke at bo inde i Firenze, men i stedet nyde roen syd for byen i Chianti Classico-området. Så vi tog en lejet bil direkte fra lufthavnen og ud til vores hotel i de næste 3 dage, Palazzo Leopoldo i Radda in Chianti, ca 45 min fra lufthavnen. Radda in Chianti er en rigtig hyggelig mindre by i hjertet af det bedste af Chianti/Toscana. Byen ligger højt placeret med en skøn udsigt ud over de bløde bakker/bjerge med vinstokke, oliventræer mv. Hotellet var rigtig fint med kæmpe gode værelser, klassisk italiensk. Morgenmaden indtog vi på terrassen med den skønneste udsigt over landskabet. Prisen var meget rimelig, små EUR 190 for et dobbeltværelse med morgenmad.

Italiensk madlavningskursus

For rigtigt at komme ind under huden på den italienske kultur, så meldte vi os til et madlavningskursus på hotellet. Det var rigtig godt. Vi var 12 deltagere, der var med til at lave en 5-retters menu, som vi bagefter indtog i fællesskab ved et langbord, og hvor vi købte vinen af vores kok, Gastronomia Biagioni .

Vi besøgte en række af de mindre byer i området, Castellina in Chianti, Panzano in Chianti og Greve in Chianti. Alle 3 byer skønne steder og de to første med en fantastisk udsigt over området. Vi spiste frokost på en rigtig skøn restaurant mellem Panzano og Radda, Osteria Le Panzanelle. Det er en Bib Gourmand-restaurant og med god grund. Klassisk god mad til rimelige penge og i hyggelige omgivelser. Book på forhånd, for da vi forsøgte et andet besøg en aften, da var alt optaget.

Så besøgte vi naturligvis også Firenze, hvor vi startede med at nyde udsigten over byen fra Piazzale Michelangelo. Her parkerede vi også bilen, da det er vanskeligt, eller nærmest umuligt med biler i indre by. Fra pladsen kunne vi gå til alt i centrum og til alle sights på vores program. Vi gik ned fra højen og besøgte først den del af byen, der ligger syd for floden, der hedder Oltrarno. Du kan læse mere om kvarteret på det her link. Vi spiste frokost på en super hyggelig restaurant i selskab med en masse lokale florentinere på Trattoria Casalinga. Efter frokosten slentrede vi videre over Piazza Santo Spirito og over til Ditta Artiganale på Via dei Neri 32, hvor vi fik vores eftermiddagskaffe. Bagefter krydsede via floden Arno og den berømte bro Ponte Vecchio og så domkirken, rådhuset (Palazzo Vecchio) og Uffizierne.

European University Institute, San Domenico

Efter et besøg i Firenze centrum kørte vi op til min gamle arbejdsplads European University Institute, San Domenico, og bagefter op til Fiesolé, hvor man har den mest fantastiske udsigt over Firenze og hele Arno-dalen. Det er et super fint sted at slappe af fra byens larm og mange turister. Vi fik blot en is og sad og nød udsigten. Om aftenen er det også en fin mulighed at sidde på torvet og spise.

Udsigt fra Il Conte Matto

Ost hos Il Conte Matto

Efter 3 overnatninger i Radda in Chianti kørte vi videre til Montalcino, hovedstaden for Brunello. Vi havde desværre ikke tid til at besøge Siena, der er en helt fantastisk by. I stedet stoppede vi og oplevede en helt fantastisk restaurant, Il Conte Matto i den lille by Trequanda – igen en Bib Gourmand-restaurant og igen en super oplevelse. Vi sad uden for på deres terrasse med storslået udsigt og nød en fantastisk frokost. Efter frokosten fortsat vi til en vingård meget tæt på Trequanda, hvor vi fik en større smagning, og hvor vi bestilte både vin og olie, der blev sendt hjem til Danmark.

I Montalcino boede vi på Albergo Il Giglio. Det var et ok hotel med en fin beliggenhed i gåafstand til hele byens hyggelige centrum. Byen er gennemsyret af, at det er hovedstaden for Brunello-vine. Byen ligger meget højt og igen med en helt fantastisk udsigt over hele området.

Firenze og særligt Chanti Classico-området er oplagt for et besøg enten i foråret eller i efteråret i en forlænget weekend (4 dage). Vejret var skønt, maden og vinen super og omgivelserne helt fantastiske – Italien når det er bedst 🙂