Island: Fantastiske naturoplevelser – prøv det!

Glacier Lagoon
Myvatn

Min hustru og jeg var i den heldige situation, at vi her i sommeren 2020 havde 2 måneders orlov. Planerne var lagt for rejse til Peru og Columbia, men det fik Covid-19 sat en stopper for. Erstatningen blev en 11 dages rundrejse til Island. et valg vi ikke selv havde taget, hvis hele verden havde ligget åben for os. Men vi blev meget positivt overraskede. Det var en på alle måder fantastisk oplevelse, som vi varmt kan anbefale til andre.

Vi havde hørt Island begejstret omtalt af andre, men tidligere havde vi aldrig tænkt det som en mulighed, dels fordi rygterne sagde, at det er et dyrt rejsemål, dels fordi vi troede, at man skulle være helt særligt naturinteresseret. Begge bekymringer viste sig at være grundløse, ligesom frygten for dårligt vejr heldigvis også viste sig forkert. Vejret var svarende til ganske habilt dansk sommervejr det meste af tiden – altså omkring 20 C, men naturligvis også med lidt regn i ny og næ.

Vores tur, der omfattede en tur hele vendt rundt på the ringroad af Island – godt km 2.000, varede 11 dage. Meget mindre kan ikke gøre det, hvis man har en ambition om at nå hele vejen rundt, og ikke vil tilbringe meget tid i bilen. Vejene er fine, men man kører kun 90 km/t.

Flybilletterne til Island var super – direkte fly fra Billund til Island 2 gange om ugen, og til yderst rimelig pris. Vi gav kun kr. 4.000 for 2 returbilletter med bagage. Da vi fik tilbud om at kunne opgradere til business class på Iceland Air kort før afrejsen, så prøvede vi lykken og afgav det lavest mulige bud – kr. 600 pr vej pr. person, og blev opgraderet begge veje. Det var faktisk meget rart og godt givet ud, da det gav lidt mere plads, her midt i en corona-tid.

Vores overnatninger var for størstedelens vedkommende booket på forhånd via booking.com. Priserne var ganske rimelige – mellem kr. 1.100 og 1.900 pr. nat for et dobbeltværelse med morgenmad. Det var ikke luksus, men ganske fint. Luksus er så i øvrigt også svært at finde uden for Reykjavik. Et godt råd vil være, at både ift. hoteller og også restauranter, da er det en god idé at booke på forhånd. De er alle små og har derfor ikke plads til mange turister.

Vi ankom til Island med et fly kort før midnat. Vi havde booket de 2 første nætter i Reykjavik for lige at have tid til at “lande”, og opleve hovedstaden. Vi boede på Canyopy Hilton Hotelhttps://www.hilton.com/en/hotels/rekcapy-canopy-reykjavik-city-centre/?WT.mc_id=zELWAKN0EMEA1PY2DMH3LocalSearch4DGGenericx6REKCAPY, der ligger super centralt i den spændende del af byen. Hotellet har en ret cool stil, fin morgenmad og service-minded personale. Alt i alt, et hotel vil vi varmt anbefale til alle. Rent faktisk, så blev vores booking på et andet hotel i Reykjavik forud for vores hjemrejse annulleret pga. covid-19 lukning. Vi valgte derfor igen at benytte vores Hilton-hotel. Det endte med, at vi ved andet ophold blev opgraderet til en skønt hjørneværelse med panoramaudsigt over hele byen.

På grund af det sene ankomsttidspunkt havde vi booket en taxa til at hente os. Det virkede fint. Vi var på hotellet kl. ca. 01.00.

Den spændende del af Reykjavik er koncentreret om hoved- og gågaden Lungvartan. På gaden og i sidegaderne omkring er der mange spændende butikker, herunder kunstbutikker samt restauranter. Dag 1 besøgte vi Harpa, byens fantastiske musikhus, så Hallgrimskirken, besøgte Nordisk Hus og oplevede i øvrigt bare byen. Til frokost spiste vi på en restaurant Rokhttps://www.rokrestaurant.is/ ved kirken. Vi kan anbefale deres hummersuppe. Om aftenen spiste vi på en nærliggende restaurant anbefalet af Hilton, nemlig Snappshttp://snaps.is/english.html. Det var en fransk bistro-stil, hvor vi mødte alle de lokale, der var ude at spise i stort tal. Super fint sted, som også kan anbefales.

Hallgrimskirken

Den følgende dag hentede vi vores lejebil og startede vores rundtur. Bilen var en almindelig Honda uden 4-hjulstræk. Den fungerede fint til formålet.Vi afleverede den igen 9 dage senere i lufthavnen.

Første dag på rundturen var en oplevelse af Golden Circle med besøg ved Tingvalla-sletten, hvor vi tilbragte godt 2 timer med at gå rundt og opleve den fantastiske natur, og se konsekvenserne af at stedet ligger lige hvor de tektoniske plader for Nordamerika og Europa mødes. Det med at opleve, hvordan Island hele tiden påvirkes af de her stærke naturkræfter er den røde tråd i oplevelserne for Island.

Stokkyir

På vejen fra Tingvalla til det mest imponerende vandfald af alle vi så, nemlig Gulfoss, gjorde vi stop på en tomatfarm, Friðheimarhttps://www.fridheimar.is/en/restaurant, som vores taxachauffør havde anbefalet os. Det var et rigtigt sjovt sted for sen frokost. Vi fik all you can eat tomatsuppe lavet på deres egne tomater og med deres eget brød. Derfra fortsatte vi til Geyserne, som jo stadig er aktive, og hvor den største, Stokkyir, springer med intervaller af kun ca. 5 min. Man har altså garanti for at se, hvordan der bliver sprøjtet varmt vand fra jordens indre 30 m op i luften.

Gulfoss

Kort derfra ligger Gulfoss, der er et helt fantastisk vandfald. Vi har tidligere oplevet Niagara Falls, som er ret plastik- og tivoli-agtigt, mens Gulfoss “bare” er rå fantastisk natur. Det var en super fin dag. Vi overnattede på det nærmeste lille hotel, Hotel Gulfosshttp://www.hotelgullfoss.is/. Det var ikke noget særligt, men yderst rimeligt i pris. Havde vi fået en værelse med udsigt til dalen og ikke til parkeringspladsen, så havde vi nok ikke oplevet det som lidt kønsløst. Vil man upgrade, så kan man i stedet bo på hotel Geysir,https://www.hotelgeysir.is/restaurants, der som navnet næsten siger, ligger 200 m fra Geyerserne.

Næste dag havde vi Vik som slutmål. Vi kørte ned til kysten og stoppede på vejen ved Kedra-krateret. Det var et fint lille stop, hvor man kunne gå på kanten af vulkankrateret. Næste stop var frokost på det der af mange er beskrevet som Islands bedste hummerrestaurant, Fjöruborðiðhttps://www.fjorubordid.is/english/, der ligger ved kysten i Stokkseyri. Det holder meget godt, og den er køreturen værd. Det var helt overvældende med deres hummermenu. I behøves ikke at vælge den store menu – I kan ganske enkelt ikke spise jer igennem. På vejen mod Vik stoppede vi yderligere ved 2 vandfald, nemlig Seljalandsfoss, hvor det sjove var, at du kunne gå ind bagved faldet og Skógafoss. Særligt det første skal man ikke gå glip af. Om aftenen boede vi på Volcano Hotelhttp://volcanohotel.is/ udenfor Vik. Det var lidt for langt fra byen, men med et fint værelse. Vi spiste inde i Vik på Suður-Vík om aftenen, hvilket var hyggeligt og helt fint. Vi besigtigede det sorte standsand. Jeg tror, at vi ville have foretrukket det hotel der hedder, Kriahttps://www.hotelkria.is/?utm_source=NenadSEO&utm_medium=FreeHelp, som vi kørte forbi, der ligger i selve Vik.

Seljalandsfoss

Næste morgen besøgte vi Dreygan med et fint fuglefjeld, inden vi bevægede os mod Høfn. Dagens, og vel nok en af turens top-3 oplevelser, var Glacier Lagoon. Vi havde overvejet at tage til Grønland i stedet for Island, men her fornemmede man måske lidt, hvordan det er på Grønland. Man sejler rundt på en lagune, hvor der hele tiden brækker nye små isbjerge af den nærliggende gletcher og som så flyder ud i havet. Det var helt fantastisk og et helt særligt lys, som de flydende isbjerge gav. Selve sejlturen er til den lidt dyre side, men det er et “must”. Vi var så heldige at opleve det hele på en smuk solskinsdag – på alle måder en fascinerende oplevelse.

Glacier Lagoon

I Høfn boede vi på det ringeste af vores hoteller på turen, Milk Factoryhttps://milkfactory.is/en/, der var charmeforladt og lå for langt fra centrum. Om aftenen spiste vi til gengæld en rigtig fin middag sammen med masser af islændige på Pakkhúshttp://pakkhus.is/, helt nede ved havnen, hvor vi igen fik hummer. Så lækkert, og en restaurant vi varmt kan anbefale.

Næste dage havde vi turens længste køretur langs østkysten og op midt på nordsiden til Myvatn – en ret stor sø med helt fantastisk fugleliv mv. Vi boede på Icelandair Hotel https://www.icelandairhotels.com/en/hotels/north/icelandair-hotel-myvatn i Reykjahlíð, som reelt er den eneste by ved søen. Det var en noget kønsløs by, så vi ville nok have foretrukket, at have boet helt ude ved havet i Húsavik, hvor der er mere by og liv. Naturen omkring Myvatn er dog meget speciel. Kort før ankomsten til søen stoppede vi ved Hverir, der er et stort område med kogende mudder, hvor der lugter rigtig meget af svovl eller rådden æg.

Vi var også i det store udendørs termiske bad Jarðböðin. Det svarer til Blue Lagoon. Det er et “must” at prøve det på Island. Vi besøgte også Lavator Dimmuborgir – en spændende og stor lavapark.

Hvalsafari

Næste dag kørte vi til Húsavik, der er hovedudgangspunktet for hvalsafarier på Island. Vi tog naturligvis også på hvalsafari, hvor vi både var heldige med perfekt solskinsvejr og ikke mindst at vi så 2 pukkelhvaler, i længere tid og ret tæt på vores båd. Det var en super oplevelse.

Udsigt fra Sjavarborg

Dagen efter kørte vi mod vest med et kort stop i nordøens største by, Akureyri, inden vi kørte videre mod Hvammstangi, hvor vi spiste skøn aftensmad på Sjávarborg restauranthttps://www.sjavarborg-restaurant.is/. med en super fin udsigt ud over fjorden, og hvor vi inden da havde besøgt en islands uldproducent, Kidkahttps://www.northiceland.is/en/what-to-see-do/service/kidka-wool-factory-shop, der ligger i byen. Vi blev vist rundt og fik fortalt om produktionen, og så fik vi naturligvis købt lækre islænder-sweatre. Hotellet vi boede på Laugarbakki var ikke værd at skrive hjem om.

Snæfellsnes, en stor halvø på vestsiden af Island, var målet for vores tur den følgende dag. Vi forsøgte at få et værelse på det mest charmerende og fint beliggende hotel, vi oplevede under vores ophold, nemlig hotel Búðirhttps://hotelbudir.is/, der ligger lige ved siden af en attraktion, Búðakirkja, en lille fin kirke, men der var desværre optaget på hotellet. Vi fandt et andet sted i nærheden, men valgte så at spise på hotellets restaurant om aftenen. Det var super fint. Der er ingen tvivl om, at det her er toppen af islandske hoteller og restauranter. Her købte vi i øvrigt 4 lækre natur uldplaider til at bruge til at slå om os og vores gæster, når vi sidder på terrassen hjemme i Risskov. Dem er vi rigtig glade for.

Dagen efter kørte vi rundt på Snæfellsnes, hvor vi besøgte Stykkishólmur. En fin lille havneby med en rigtig fin restaurant, Sjávarpakkhúsidhttps://sjavarpakkhusid.is/, der lå helt ned til havnen, hvor vi spiste om aftenen. Det er stedet at spise. Vi så også et boutique hotel, som var supercharmerende, som vi godt kunne have boet på Hotel Egilsen.

Brauð & Co.

Den følgende dag kørte vi retur til Reykjavik, hvor vi bl.a. spiste på en rigtig god fiskerestaurant, Fiskmarkaðurinn (The Fish Market)https://www.fiskmarkadurinn.is/, i centrum af byen og besøgte Perlan med en super udsigt over hele byen. Mens vi slentrede rundt i vores kvarter i nærheden af vores hotel og Hallgrimskirken faldt vi også over en fantastisk bager, Brauð & Co.https://icelandmag.is/article/braud-co-reykjaviks-best-sourdough-breads-and-pastry, hvor vi købte nogle lækre kager.

Vores indkøb og souvenirs fra Island omfattede sweatre, tæpper, halstørklæder mv. i uld, lavesalt og så ikke mindst en kæmpe keramikvase, som vi købte direkte hos keramikeren, Bjarni Viðar Sigurðssonhttp://www.bjarni.co/about, som vi havde hørt om inden, og hvor vi havde lavet en aftale om at mødes i hans butik på Skólavörðustíg 17 b i Reykjavik. Han er uddannet i Aarhus og taler som mange andre islændinge fint dansk. Han sælger til en række danske butikker, også Paustian.

Tanket op med masser af indtryk fra fantastisk natur og souvenirs tog vi retur til Danmark. Konklusionen er klar – Island kan anbefales, og Reykjavik kan også anbefales til en lidt forlænget weekend, hvis man ikke har så mange feriedage at gøre godt med.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.